Beofriends contact

Zuideindsestraat 28A
NL-4921 XM Made

Jens Bang doopt 'zijn tulp'

 

 

Door Jan van der Molen

Wie is Jens Bang?

Geboren op 9 februari 1935, behaalde hij in 1959 zijn titel als elektronisch ingenieur aan de Technische Hogeschool in Kopenhagen. Na een verdere studie in de Verenigde Staten is hij sinds 1963 werkzaam als Manager Product Planning en Corporate Planning bij Bang & Olufsen. In die periode bepaalt hij in belangrijke mate “het gezicht” van de B&O producten. Dat dit opvallende producten zijn blijkt wel uit het feit dat een groot aantal van deze apparaten zijn opgenomen in de permanente collectie van het Museum of Modern Art in New York. De nu plaatsvindende doop van de “Jens Bang tulp” is de zoveelste onderscheiding voor deze bijzondere producten en de man die daar achter verscholen gaat. Een man die als credo heeft: “Er is maar één goed excuus om een nieuw product te maken: als je een werkelijk nieuw idee hebt ontwikkeld”. Het mag een grote eer worden genoemd dat een nieuwe Nederlandse tulp de naam krijgt van een Deen, in dit geval Jens Bang. Hier ontmoeten twee producten elkaar die een symbool zijn voor de nationale trots van twee landen. Voor Nederland, zo befaamd om zijn bollencultuur ontmoet het nieuwste product van de Fa. Konijnenburg & Mark, een Deens topproduct in de persoon van Jens Bang, de man achter de wereldberoemde Bang & Olufsen HiFi en T.V. apparatuur
Jens Bang
Manager Product Planning en Corporate Planning bij Bang & Olufsen

1 mei 1980

Het dopen van een tulp met zijn naam, is een van mijn leuke herinneringen aan Jens Bang.

Die herinnering werd opgeroepen, omdat ik in onze tuin weer die ene tulp zag, die is overgebleven van de Jens Bang tulpen die ik in 1980 heb gepoot.

Het was een idee van B&O dealer van Stijn in Lisse, die tijdens het bloemencorso, op 26 april, mee reed in  een versierde oude auto, om een Jens Bang tulp te laten dopen. Toen ik dat idee bij Jens opperde, was hij direct enthousiast. 

Van Stijn heeft veel bijgedragen aan de organisatie van het dopen in de Keukenhof. Hij kende natuurlijk wat belangrijke figuren daar en zo kon de tulp worden gedoopt op 1 mei 1980. Maar de met tulpen versierde auto moest in de koelcel, om de tulpen tot 1 mei goed te houden.

In die versierde auto van van Stijn reden Jens en zijn vrouw Benedicte naar de Keukenhof, waar zij werden verwelkomd door de directie van de Keukenhof en de directeur van de firma die de tulp heeft gekweekt, de heer van Konijnenburg. Na de ontvangst en een korte rondleiding werd Jens uitgenodigd om de doopplechtigheid te verrichten. Met champagne doopte Jens ‘zijn tulp’. Aan die naamgeving van de Jens Bang tulp is natuurlijk een ‘Verklaring’ verbonden. Met de handtekeningen van de kweker, de firma van Konijnenburg & Mark, en van verenigingen die met de registratie van tulpen te maken heeft. En natuurlijk met de handtekening van Jens Bang. Een drietal van die originele verklaringen kreeg ik mee van de officiële registratie commissie. Eén van die verklaringen heb ik aan het Bang & Olusen Museum in Struer gezonden. Twee originele verklaringen heb ik nog steeds in mijn bezit. Samen met andere correspondentie van Jens Bang.

Heel wat jaren later vroeg Jens mij of ik zo’n 10.000 van ‘zijn’ tulpen wilde bestellen. Daarmee wilde hij een park in Tivoli in Kopenhagen verfraaien. Dus nam ik contact op met de heer van Konijnenburg. De boodschap die ik kreeg was minder leuk: “Die bollen zijn er niet meer. Het verder kweken was mislukt!” Een teleurstelling voor Jens. Hij was zo blij met die Jens Bang tulpen dat hij daarover  nog een paar maal schreef.

Zoals in 1984, toen hij in een wat moeilijke periode verkeerde. Een ernstig zieke dochter en wat discussies bij B&O.

Samen met hem was ik een dag onderweg in Nederland voor wat technische discussies zo hier en daar. Aan het begin van die trip zei hij, met nadruk, niet te willen spreken over zijn problemen. Maar dat veranderde snel. Alle tijd die er tussen het officiële programma overbleef, luchtte hij zijn hart.

Al snel kreeg ik een brief van hem. Die brief bewaar ik nog steeds. Als herinnering aan mijn vriend Jens.

1990

In 1990 waren de discussies, tussen Jens en de Board zover, dat er werd besloten om afscheid van elkaar te nemen. Daaraan werd natuurlijk veel aandacht besteed, ook door Bang & Olufsen Nederland. Er werden korte afscheidswensen verstuurd en één daarvan, die van mij, ziet u hiernaast.

Zoals je ziet had ik toen nog een baard.

Gelukkig heb ik Jens Bang na zijn vertrek nog een aantal keer ontmoet.

Mijn afscheid van Bang & Olufsen in 2004 heb ik niet alleen bij B&O in Struer gehad, maar een paar maanden later ook nog bij Jens Bang thuis. Samen met een paar andere dierbare ex collega’s. In een huis dat door Jens zelf was ontworpen en vlak bij het statige, oude huis ligt, waarin de familie Bang woonde.

Zijn Design Villa, was heel modern en ook heel bijzonder ontworpen. Op een helling in Toftum Bjerge te Humlum, zodat je uitkeek over het Fjord. Over Nissum Bredning. Heel mooi en heel bijzonder. Klik hier om op Google Maps te bekijken.

 

Jens Bang was een bijzondere man. Iemand wars van uiterlijk vertoon. Toen ik hem in de jaren 60 ontmoette, kwam hij altijd op de fiets naar zijn werk en liet dan de hele dag de klem om zijn broekspijp zitten.

Zo had hij vlak voor het dopen van de tulp, ook niet in de gaten dat het kaartje van de stomerij nog aan zijn colbert zat. Dat heb ik er toen maar voor hem afgehaald.

Maar als het om producten ging wist hij van doorduwen. Zo kwam onder zijn druk de Beogram 4000 op de markt. Er waren nogal wat medebeslissers die vonden dat je met een small Willie (de pu arm) geen indruk kon maken. Wat hadden ze het mis. Gelukkig zette Jens ook hier door!

Al dat soort herinneringen maakt dat ik glimlach als ik aan Jens Bang denk.

Het volledige artikel is te lezen in het clubblad van augustus 2024